Territori

Baix Llobregat, una referència gastronòmica i cultural sostenible

El Baix Llobregat és una identitat amb força. Els seus 486,10 km2 inclouen gairebé tots els elements dels paisatges mediterranis.

La comarca del Baix Llobregat és un territori de tipus mediterrani que s’estèn des de la desembocadura del riu Llobregat fins a la muntanya de Montserrat, on es troben els relleus més importants de la comarca, per sobre dels 1000 metres. 

 

És una comarca singular per la seva diversitat de paisatges i cultures. Els seus 486,10 km2 inclouen gairebé tots els elements dels paisatges mediterranis.

Integrat per 30 municipis, la seva població es troba actualment al voltant dels 781.000 habitants, sense incloure l’Hospitalet, ciutat limítrofa de la comarca, amb 256.065 habitants.


Festivals de renom internacional o festes d'interés nacional la converteixen en una comarca transversal i rica, on el turisme sostenible ha de ser un eix: la cultura, el medi ambient i l’àmbit socioeconòmic han de rebre un impacte positiu de l’activitat turística. 


 

Què és un producte FRESC?

El segell distintiu Producte FRESC només s’autoritza als pagesos que adquireixen els compromisos establerts a la Carta del Producte FRESC.
 

Aquests productes enllacen d’una manera directa amb el concepte de Dieta Mediterrània, una valuosa herència cultural, que a partir de la simplicitat i la varietat ha donat lloc a una combinació equilibrada i completa dels aliments, basada en productes frescos, locals i de temporada en la mesura del possible.

A la vall baixa i al delta del Llobregat es troba una de les zones agrícoles més antigues i fèrtils del país: un patrimoni cultural, econòmic i ecològic de primer ordre situat al bell mig de l’àrea més poblada de Catalunya. 


Preservar i promocionar els usos agrícoles i el seu entorn natural és una inversió de futur que contribueix a la millora de la qualitat de vida de tots els ciutadans.

La tradició: Continuïtat amb la tradició agrícola del delta i la vall baixa del Llobregat, que durant segles ha estat el rebost de Barcelona. Són productes del temps, cultivats seguint el saber fer de moltes generacions de pagesos, que ja eren presents a l’antic mercat central del Born de Barcelona.

L’origen i la proximitat: Les fruites i verdures han estat conreades en l’àmbit del Parc Agrari i en el seu entorn immediat, cosa que permet conèixer o tenir facilitat per conèixer el pagès o la pagesa que els han produït. 

La qualitat i el sabor d’abans:  Els productes amb aquest distintiu s’han conreat seguint tècniques de producció i comercialització respectuosos amb la salut de les persones i el medi ambient i s’han collit en el punt òptim de maduració. 

La temporalitat: Els productes es conreen seguint tècniques de producció i comercialització respectuoses amb la salut de les persones i el medi ambient i s’han collit en el punt òptim de maduració. 

La frescor: Els productes consumits després de la collita són els més rics en vitamines i en sals minerals. Aquests productes no han sofert hores de transport en camió, avió o tren ni en cambra frigorífica.

Alguns dels productes agrícoles que fan Baix Llobregat:
 

All • All tendre • Api • Aromàtiques • Bleda • Bròquil • Calçot • Carxofa Prat • Ceba / Ceba tendra • Col • Coliflor verda / Coliflor • Colitx • Créixens • Enciam •Escarola • Espinac / Espinac mini • Fava • Flors de pensament • Fonoll • Julivert • Mongeta de Ganxet • Nap • Oliva • Pèsol • Physalis o alquequengi • Pollastre i Capó del Prat • Poma • Porro • Rave • Ruca
 

Enllaços d'interès:
 

Consell Comarcal del Baix Llobregat
Consorci de Turisme del Baix Llobregat
Parc Agrari del Baix Llobregat